Groep 5

overzicht zwemdata

 

Juf Pauline en juf Nicole

Welkom op de website van groep 5,

Groep 5 bestaat uit 30 leerlingen en krijgt les van juf Pauline (ma,di, woe, vr) van juf Nicole en wordt op woe extra ondersteund door juf Martine.

di: zwemmen (8.45 uur komt de bus) zwemkleding, handdoek, gemakkelijke kleding

do: gym (10.00 uur)

Lestijden: ma, di, do en vr van 8.30-14.45 uur les  &  woe van 8.30-12.30 uur

 


13-10 De voorleeswedstrijd

Vandaag, vrijdag de 13e was de voorleeswedstrijd. Van onze klas waren 3 leerlingen genomineerd: Aysen, Yessin en Güsta. Güsta kreeg de meeste stemmen en mocht door naar de finale in de speelzaal.

Ondanks dat zij heel goed was, heeft een leerling uit groep 6 gewonnen. Toch knap gedaan, Güsta!

De genomineerden: Jian gr8, Isabella Gr 6, Omar gr8, en … Gr6 en … Gr7

Onze Güsta aan het voorlezen en luisteren naar haar feedback.


Oefenen voorleeswedstrijd 

In de klas zijn we aan het oefenen voor de voorleeswedstrijd van a.s vrijdag! De kinderen oefenen op: tempo, volume en intonatie. Leuk om te zien dat zoveel leerlingen willen laten horen hoe goed ze al zijn. Donderdag kiezen we uit de drie beste lezers een winnaar en die gaat door naar de schoolwedstrijd in de speelzaal vrijdag! Spannend……


Oproep: glazen potje

Beste ouders/kinderen,

voor de Kinderboekenweek willen we leuke/griezelige kaarsenhoudertjes knutselen. Wilt u een glazen potje meegeven waar de sticker af is? Dit gaat het makkelijkst met warm water.

Bedankt!

De eerste griezelige knutsels hangen:

Enge krantenmonsters:

Griezelige heksen:

Spreuken over de Kinderboekenweek:


Een Afrikaans egeltje in de klas

Vandaag 4 oktober, dierendag. Geen katten, honden of cavia’s, maar een Afrikaans egeltje in groep 5. Hij logeert bij juf Fanny en kwam even bij ons op bezoek.

Hij eet graag maden en lust ook wel konijnenvoer. Heel voorzichtig konden we hem bekijken en aanraken, zonder ons te prikken. 


Rekenles over wegen & meten

Op woensdag hebben we tijdens rekenen altijd de projectles. Een les over tijd, meten en geld. Vandaag hebben we kennis gemaakt met gram en kilogram. We hebben ons schrift, boek, etui en het kopje van de juf gewogen.

Daarna zijn we in ons werkboek aan de slag gegaan. Dit was nog lastig.


Belangrijke data: (ook via MSI verstuurd) 

• wilt u zsm het formulier voor het startgesprek invullen en meegeven, dat wij deze kunnen voorbereiden voorafgaande aan het gesprek? Ook moet u niet vergeten in te schrijven, dit kan tot a.s vrijdag.

morgen (do 5-10) is de school dicht. De leerkrachten staken dan.

Ma & do startgesprekken!

dinsdag 10-10 is er kijkdag bij zwemles voor ouders

Dinsdag 10 en vrijdag 13-10 lezen de juffen in een andere klas voor. ( in groep 5 alleen vr, ivm zwemles)

woensdag 11-10 gaan we naar het kinderboeken museum in Den Haag ( met het ov, vanwege te weinig auto’s, ouders bedankt die wel wilden/konden rijden!:-) ) vergeet dus de OV-kaart niet! We zijn rond 13.00 pas terug

vrijdag 13-10 houden we een schoolbrede voorleeswedstrijd. Je kunt dus thuis & in de klas al gaan oefenen. De beste lezer uit elke klas mag vrijdag in de gymzaal lezen.


De aardrijkskunde toets is GOED gemaakt!

Fijn dat er zoveel mooie cijfers voor de aardrijkskunde toets zijn gehaald! Zelfs een 9!


Huiswerk week 25-9 t/m 29-9

Nieuwsbegrip woordenschat > oefening met hoog water

Bloon > oefenen woordjes thema 2

Leren voor ak toets (maandag 2 okt toets)

Oefenen:

tafels 1,2,3,4,5,6,7 en 10, alfabetiseren, klokkijken, alfabet in het Engels

 


Overzicht zwemdata:

Er is via een MSI een overzicht van de zwemdata gestuurd, wanneer er zwemmen met kleding is, een kijkles, diplomazwemmen en extra oefenen voor in de vakantie wordt aangeboden. Zet u deze data in uw agenda?

Wat er voor de specifieke lessen nodig is (kleding, en of uw kind wel/niet afzwemt) hoort u voor die datum!


Complimentenles

De leerlingen hebben gisteren een les over complimenten geven gehad. Er zijn drie soorten complimenten, een compliment over wat je hebt, een compliment over wat je kunt en een compliment over wat je bent. Het was erg leuk om daar mee te oefenen. De leerlingen kregen allemaal een eigen blad met hun naam, waarna alle leerlingen (verschillende soorten) complimenten mochten geven.

We maken deze les van de week af en dan kiezen we een paar complimenten uit om voor te lezen. Het is altijd een erg leuke les, want de leerlingen worden helemaal vrolijk van al die lieve woorden. Hieronder een paar foto’s waarbij ze geconcentreerd een mooi compliment bedachten:

 


Brainstormen over het project

Binnenkort start het eerste project ‘utopie’. Wat betekent dit eigenlijk? En welke onderdelen willen wij graag in ons project terugzien? We zijn het project vrijdags gestart met een brainstormsessie.

Dit deden we door middel van een coöperatieve werkvorm ‘placemats’ Iedereen heeft eerst een paar minuten voor zichzelf de tijd om ideeën op te schrijven. Daarna mag er met het groepje worden overlegd en worden overlappende ideeën in het midden van de placemat opgeschreven.  Super leuke ideeën!

 


Aardrijkskundetoets

Gister hebben de leerlingen de aantekeningen meegekregen voor hun eerste aardrijskunde (ak) toets. Deze informatie moeten zij leren. Daarnaast hebben zij al veel opgepikt in de lessen. De toets vindt plaats volgende week maandag. Ze hebben dus (*zoals altijd) een week om te leren.


De eerste techniekles

Vrijdag hadden de leerlingen hun eerste techniekles onder begeleiding van juf Annemarie, juf Carola en twee lieve moeders Ingrid en Carola. Het was een spannend moment, want de kids waren vrijdag niet naar buiten geweest en barstten dus van de energie.

Juf Annemarie heeft een mooi stukje op de woordenbeeldclub geschreven, inclusief foto’s.

Technieklessen op OBS De Startbaan…

Ook hieronder een indruk van de succesvolle middag!

Een fijn weekeinde!


Huiswerk vrijdag 1-9 voor maandag 4-9

Maken:

  • drie werkbladen rekenen: vermenigvuldigen en delen (ma inleveren)
  • woordenschat online Nieuwbegrip.nl (als hij in de klas nog niet af is gekomen)

Leren:

  • Tafels 1,2,3,4,5,6, 10 herhalen 7 oefenen
  • Klokkijken spelenderwijs oefenen (hoe laat is het nu? hoe laat over een half uur? Je moet over een uur voetballen, hoe laat is het dan? De training duurt 1,5 uur hoe laat ben je dan klaar?)

Extra: spellingswoordjes via www.bloon.nl oefenen voor het dictee!

Succes groep 5! En bedankt ouders, voor het helpen herinneren a/d kids.


27 augustus ’17

Websites, wachtwoorden en inlogcodes

Er is vandaag een MSI bericht uitgegaan met een bijlage waarin handige websites, inlogcodes en wachtwoorden van de leerlingen staan. Er wordt vanuit gegaan dat u alleen het wachtwoord van uw eigen kind aan hem/haar geeft, zodat er geen misbruik van elkaars account wordt gemaakt.

  • Bloon, graag wekelijks oefenen.
  • Nieuwsbegrip, slim om het filmpje te kijken en eventueel teksten uit het archief te oefenen (anders maken de kinderen teksten die we nog in de klas gaan doen)

24 augustus ’17

Afgelopen dagen hebben de leerlingen kunnen ervaren hoe het is om in groep 5 te zitten. Twee groepen 4 samengevoegd tot één groep 5. Wellicht voor zowel de leerlingen als de ouders spannend, maar tot nu gaan de eerste dagen voorspoedig. Er ontstaat een nieuwe groepsdynamiek en iedereen moet opnieuw zijn plaatsje in de groep vinden. De eerste drie dagen hebben de leerlingen naast iemand gezeten die zij zelf hadden uitgekozen. Vandaag (donderdag) hebben de leerlingen een nieuwe plek gekregen. Het idee is om steeds na een vakantie de plek te veranderen. Zo leren de leerlingen met iedereen samenwerken en ondervinden ze wat de plek in de klas met hen doet.

Maandag is er een verjaardagskalender gemaakt, deze hangt op de tussendeur naar groep 6. Een creatief geheel!

Dinsdag zijn er regels/afspraken opgesteld en heeft iedereen zijn handafdruk met verf gezet, als teken van ‘akkoord’ met deze afspraken en regels. Dit contract hangt op de deur en ziet er gezellig en fleurig uit.

Gisteren (woe) hebben de leerlingen les gehad van juf Pauline en juf Martine. Zij hebben samen meer handen/ogen beschikbaar voor les in kleine groepjes en extra aandacht voor hen die het moeilijk vinden. Er is een leuke, maar lastige rekenles gegeven over klokkijken en meten. De leerlingen hebben buiten met een touwtje van 1 meter lang op het schoolplein allerlei dingen opgemeten, ook is de hele breedte van het schoolplein opgemeten. Leuk om te zien, hoe enthousiast zij hier mee aan de slag gingen. Een extra leuke dag was het, omdat juf Pauline jarig was. We hebben gezellig gezongen en een lekkere traktatie gekregen. Bedankt lieve leerlingen & ouders voor de felicitaties en cadeautjes.

  

Via MSI is vandaag de eerste brief uitgedaan over hoe het in de groep gaat en dat we de website intensief gebruiken met  belangrijke en leuke mededelingen.

Een fijne dag,

Groep 5 en de juffen


21 augustus ’17

4 vragen om mee te beginnen..

Vandaag zijn we vol enthousiasme aan het nieuwe schooljaar begonnen. We werden verwelkomd door alle juffen en meester en er stond een mooie ballonnenboog.

In groep 5 waren er veel vaders en moeders, erg leuk dat jullie zo betrokken zijn/waren.

We hebben vandaag onze eerste rekenles uit het boek gemaakt, een kennismakingspel met een bal in de kring gedaan, de regels/afspraken besproken en uitgespeeld in toneelstukjes in de kring. Erg leuk was dit!

Ook hebben we een verjaardagskalender gemaakt met leuke foto’s, die is bijna af.

Belangrijk:

• brief over zomerfeest uitgedeeld (30 aug retour)

• brief over hulpouders uitgedeeld (zsm retour)

• morgen (di) schoolkalender, brief overblijf mee.

• zwemmen vanaf volgende week (di gelijk om 8.45 opgehaald)

• gym a.s do ( gymspullen mee)

Tot snel,

groep 5 en juf Pauline

 


8 augustus ’17

Afbeeldingsresultaat voor zomervakantie quotes
Lieve ouders/ bezoekers van deze website,

Komend schooljaar zullen juf Nicole en ik groep 5 lesgeven. De groep zal vier dagen (ma, di, woe, vr) door juf Pauline gedraaid worden en op donderdag door juf Nicole. Wij zijn intensief en enthousiaste gebruikers van de website, dus wanneer u deze website geregeld in de gaten houdt, mist u niets  🙂

Wij hopen op een leuk, plezierig en leerzaam schooljaar. Maar voor nu, geniet nog even lekker van de vakantie!

Met vriendelijke groet,

juf Nicole en juf Pauline